Handleiding voor het gebruik van uw sta-op-fauteuil

Gefeliciteerd, u heeft gekozen voor een fauteuil met sta-op systeem. Na het lezen van deze handleiding wensen wij u veel relaxcomfort en gemak van uw fauteuil. Leest u dus voor het gebruik deze handleiding in zijn geheel aandachtig door. 

1. Eerste gebruik van de fauteuil 

1.1  Plaatsen 

a. De fauteuil dient op een vlakke vloer geplaatst te worden. Houdt u bij het verplaatsen van de fauteuil rekening met de vloer. Bij krasgevoelige vloeren is het raadzaam om viltjes onder de voet van de fauteuil te plakken om beschadigingen te voorkomen. Wij nemen geen verantwoordelijkheid voor de beschadiging aan de vloer veroorzaakt door de fauteuil. Til uw gekozen fauteuil nooit aan de armen op. Bij verplaatsen van de fauteuil tilt u deze aan de onderzijde van de armen of het zijpaneel op.

b. Heeft u gekozen voor een fauteuil met accu dan dient u nadat de fauteuil is uitgepakt deze op te laden. Vanuit de fabriek is de accu niet volledig opgeladen. Bij punt 3.3 leest u hoe u de accu kunt opladen.

c. Is uw elektrisch verstelbare fauteuil voorzien van een trafo dan sluit u deze rechtstreeks aan op de fauteuil waarna u de stekker in het stopcontact steekt.

d. Voorkom dat u uw fauteuil in direct zonlicht plaatst of nabij een openhaard / houtkachel in verband met verkleuring of vervorming van de fauteuil

1.2  Veiligheid
Let er bij het bedienen van de fauteuil op dat kinderen of huisdieren niet bekneld kunnen raken tussen de bewegende delen van de fauteuil. Laat kinderen de fauteuil niet bedienen of er mee spelen.

2. Bediening van de fauteuil 

Twee motorig relaxsysteem 

Indien u gekozen heeft voor een relaxfauteuil met twee motoren bediend u deze met de handbediening. Als u in de neutrale positie op knop A drukt en deze vasthoudt, gaat de rug achterover. Met knop B bedient u afzonderlijk van de rug de voetensteun. Om de rug weer in de neutrale positie te zetten drukt u op knop C. Om de voetensteun weer in te klappen drukt u op knop D. Voor het bedienen van de sta-op hulp gebruikt u knop D. Als u weer terug wilt naar de neutrale stand vanuit de sta-op positie drukt u op knop B. 

Tweemotorig Tweemotorig Relaxsysteem

Relaxsysteem met elektrische topswing 

     

BELANGRIJK: Zorg er altijd voor als u in de fauteuil gaat zitten dat deze of geheel in de neutrale stand staat (met de zijden op de grond) of wanneer de fauteuil geheel in zijn sta-op stand staat. Gaat u niet in de fauteuil zitten als deze nog een stuk boven de grond “zweeft”. Dit leidt onherroepelijk tot schade aan het systeem en motoren! 

2.3 Topswing 

2.3.1  Topswing manueel
Uw fauteuil is ook voorzien van een topswing. Deze verstelbare hoofdsteun kunt u, als u in de fauteuil zit, met beide handen achter uw hoofd naar uw toe trekken. De topswing is traploos. Als u de topswing niet meer wilt gebruiken duwt u deze weer met twee handen eenvoudig terug. Door het gebruik van de topswing rekt de bekleding aan de achterzijde van de fauteuil iets op. Dit is normaal en niet te voorkomen.

2.3.2  Topswing elektrisch
Wanneer u bij uw aankoop gekozen heeft voor een elektrische topswing wordt deze bewogen door een motor. Deze bedient u met uw handbediening. In dat geval is uw handbediening voorzien van een extra knop. Indien u op knop E drukt bedient u de topswing naar u toe. Als u op knop F drukt gaat de topswing weer naar zijn neutrale stand. U kunt de knop loslaten op elk moment zodat u zelf kiest voor de voor u optimale stand. 

3. Gebruik van de accu (optie)

3.1 Eerste keer opladen voor eerste gebruik 

De accu minstens 8 tot 12 uur lang opladen om zo de volledige gebruikscapaciteit te bereiken. Om de levensduur van de accu te optimaliseren, is het van belang de oplader na het laden van het oplaadpunt los te koppelen. 

3.1.1 De oplader nooit continu aan de accu aangesloten laten. 

3.2 Gebruik van de accu 

Door gebruik van de accu neemt de capaciteit af, de gebruikstijd is van vele factoren afhankelijk zoals gewicht van de gebruiker, de omgevingstemperatuur en de gebruiksintensiteit. De accu geeft door middel van een pieptoon aan wanneer deze moet worden opgeladen. 

3.3 Het opladen van de accu 

    a.    Altijd eerst de adapter/lader aansluiten op het accu/oplaadpunt. (Fig. 4) Daarna pas de stekker van de adapter/lader in het stopcontact steken. Het oplaadpunt is te vinden in de motorzak (links inzittend).

    b.    De tijdsduur van het opladen is afhankelijk van de restcapaciteit in de accu, maar ligt tussen de 8 en 12 uur.

    c.    Tijdens het laadproces brandt een groen controlelampje op de adapter/lader als teken dat deze op netstroom/stopcontact aangesloten is.

    d.    Tijdens het laadproces is de relaxfauteuil normaal te gebruiken.

    e.    Na het laadproces eerst de stekker van de adapter/lader uit het stopcontact halen, en daarna de adapter/lader loskoppelen van het accu/oplaadpunt.

Fig. 4 

  

3.4 Algemene gebruikshandleiding accu 

    a.    Belangrijk: bij het opladen van een koude accu (5 graden of minder) dient u, in een warme kamer de accu tenminste 1 uur op kamertemperatuur laten komen.

    b.    De accu mag niet opgeladen worden bij temperaturen onder 0 graden en boven 40 graden.

    c.    Gebruik de accu en oplader uitsluitend in droge en geventileerde ruimtes.

    d.    Uitsluitend de originele accu, kabels en adapter/lader gebruiken.

    e.    Het gebruik van een verlengkabel is af te raden.

    f.    De accu en adapter/lader mogen nooit met een beschadigde kabel of stekker worden gebruikt.

    g.    De accu dient met de nodige zorgvuldigheid gebruikt te worden, dus niet laten vallen, stoten, of aan sterke
vibraties blootstellen.

    h.    Als de accu of adapter/lader beschadigd zijn mogen deze niet meer gebruikt worden. Neem contact op met
uw leverancier van de fauteuil om de beschadigde onderdelen te laten vervangen.

    i.    Accu niet aan open vuur blootstellen, of deze demonteren/openen.

    j.    Accu niet in water onderdompelen.

    k.    Buiten het bereik van kinderen houden.

3.5. Milieu
Gooi de accu aan het eind van zijn levensduur niet weg bij het normale huisvuil maar lever deze in bij een door de overheid aangewezen inzamelpunt. Op die manier levert u een bijdrage aan een schonere leefomgeving. 

Belangrijk: De accu dient ook bij géén of weinig gebruik minstens één keer in de 3 maanden volledig te worden opgeladen. 

Garantie accu en oplader: 1 jaar 

4. Bekleding 

4.1  Leder
Indien u gekozen heeft voor leder volgen hier een aantal tips om zo lang mogelijk van uw fauteuil te kunnen genieten. 

    a.    Leer is een natuurproduct; kleine oneffenheden op het leer, zoals insectenbeten, nekplooien en kleine kleurverschillen onderstrepen de waarde van ons kwaliteitsproduct.

    b.    Leer verkleurt (verbleekt) door langdurige blootstelling aan fel (zon) licht.

    c.    Leer kan kleur afgeven onder invloed van extreme temperaturen, vocht, oplosmiddelen of zuren (huidzuren
en medicijngebruik).

    d.    Zweet en hoofdvet ( afscheidingen van mensen ) zijn ook producten die door de poriën van het leder (of op
andere stoffen) kunnen dringen en zich vastzetten in het leder en manifesteren zich uiteraard op de belangrijkste raakpunten ervan, de hoofdsteun en de armleggers. Door aminozuren, die in dit vet of zweet mee uitgescheiden worden, kan het zijn dat leder plekken of soms zelfs kleurafgave vertoond en dit hangt af van persoon tot persoon en is niet altijd bij iedereen aanwezig.

    e.    U kunt uw lederen fauteuil onderhouden door deze regelmatig af te stoffen en wekelijks met gedemineraliseerd of gedestilleerd  water en een doek zonder zeepresten schoon te maken. Minimaal 2 x per jaar kunt u de fauteuil met de aanbevolen Keralux® onderhoudsset reinigen en daarna het leer voeden met de lotion. Uw winkelier kan u hierover adviseren.
Bij behandeling met verkeerde onderhoudsmiddelen vervalt onherroepelijk de garantie.

    f.    Doordat u gebruik maakt van uw fauteuil wordt het zichtbaar waar u zit. Leder rekt uit onder belasting, mede door de elasticiteit van het schuim. De zgn. zitspiegel tekent zich af op de zit.(Fig. 5) Dit is een geheel normaal verschijnsel. U kunt de zitspiegel beperken door dagelijks de zit “glad” te strijken met uw handen. Ook in de rug tekent zich af dat de fauteuil gebruikt wordt. Deze rimpels worden ook wel leefplooien genoemd. Leer is een fantastisch materiaal, dat in gebruik steeds mooier wordt!

Fig. 5

  

4.2  Stof

a. Zuig het meubel wekelijks uit met een zogenaamd meubelmondstuk (kleine zanddeeltjes zorgen voor een schurende werking waardoor de stof versneld zal slijten). U kunt meubelstoffen beschermen en reinigen met de Puratex® set.

b. Onder invloed van zonlicht verkleurt elke stof na verloop van tijd in meer of mindere mate. Katoenen stoffen zijn hier gevoeliger voor dan wollen stoffen. Over het algemeen verkleuren lichtere stoffen minder dan donkere kleuren. Het beste is om direct zonlicht op meubels zoveel mogelijk te vermijden. 

c. Gestoffeerd op een bepaald model gedragen niet alle stoffen zich hetzelfde. Dit heeft vooral te maken met de rekbaarheid van de verschillende stoffen. Hoe minder elastisch de stof is, hoe duidelijker plooien zichtbaar worden op de fauteuil en bij de stiknaden. 

4.3 Schuimstoffen

Het zitmeubel past zich aan uw lichaamsvorm aan. Op een hard oppervlak dient het lichaam zich aan te passen aan het meubel. Bij comfortzitmeubelen is dat juist omgekeerd. De schuimproducten passen zich langzaam aan, aan de gebruiksomstandigheden, zoals de dagelijkse gebruiksduur, temperatuur en lichaamsgewicht. De aanpassingsduur zal afhankelijk van het gebruik tot 6 maanden na ingebruikname kunnen duren. Na deze gebruiksperiode is het maximale comfortniveau bereikt. 

Polyurethaan-foam. 

Polyurethaan-foam is de grondstof die voornamelijk het comfort bepaalt. In Nederland wordt dit product ook vaak koudschuim genoemd. Het materiaal is niet giftig, wordt CFK vrij geproduceerd en is recyclebaar. Een eigenschap van koudschuim is dat het aanvankelijk stug is, maar in het gebruik elastischer wordt. De stugheid daalt met ongeveer 15%, op dit niveau stabiliseert het materiaal zich. 

4.4 Algemeen 

a. Elke fauteuil wordt met de meeste zorg vervaardigd. De productie van een fauteuil is mensenwerk. Elke fauteuil wordt met de hand vervaardigd. Geen fauteuil is daarom hetzelfde. Kleine uiterlijke verschillen zijn daardoor onvermijdelijk en onderschrijven de ambachtelijke productie van uw fauteuil(s). 

b. Doordat een relaxfauteuil uit vele bewegende delen bestaat is het bijna niet mogelijk het systeem te verstellen zonder enig geluid. Deze geluiden en “kraakjes” kunnen zowel bij het verstellen van de fauteuil als in de neutrale stand hoorbaar zijn. Kraakjes kunnen ook veroorzaakt worden doordat de fauteuil op een niet vlakke ondergrond is geplaatst. 

c. Verdeel uw gewicht over de zitting en de rug. Toch zal het zo kunnen zijn dat u meer naar rechts of meer naar links in uw fauteuil zit. Wees er dan ook van bewust dat u fauteuil gaat “meebewegen”. Het kan daardoor zo zijn dat de hoes van uw fauteuil meer naar rechts of meer naar links (dus schuin) op de rug gaat liggen. De fauteuil vormt zich naar de gebruiker. 

d. Gebruik armleggers niet als trapje, opstapje of zitplaats. 

e.    De zitplaats is ongeschikt om er op te staan. De vering wordt daar dan plaatselijk overbelast.

f.    Ga nooit met de knieën op de zitting over de rug heen kijken.

Voor verdere informatie verwijzen wij u naar uw winkelier of kijkt u op onze website: www.de-toekomst.nl

 

© 2018 - 2024 Relax Careproducts | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel